Abans de començar a definir que és podar crec que hi ha un pas previ de VALORAR la conveniència o necessitat de PODAR.
Si la valoració és positiva llavors cal DEFINIR objectiu-finalitat de la PODA.
PODAR és doncs la intervenció (tallar, canvi d’inclinacions de branques….) en el desenvolupament natural de l’arbre per aconseguir una millora de les seves característiques sense malmetre’l.
Aquesta millora de l’arbre es podrà visualitzar amb:
- millor qualitat estètica ( forma, ombra, floració) si és un arbre ornamental.
- millor qualitat de fruita si és un arbre fruiter
- millor qualitat de fusta si és un arbre forestal
- I en tots el casos millorar o mantenir un bon estat sanitari per tal d’allargar la vida útil de l’ arbre.
Conceptes bàsics generals
Abans de PODAR cal tenir en compte :
- Tenir clar la finalitat del tall a fer, cada tall fet o deixat de fer pot suposar un canvi en el desenvolupament-creixement de l’arbre. Tall equivocats o absència d’un tall adequat poden tenir conseqüències per tota la vida de l’arbre.
- Els talls aconsellables són els inferiors a 5 cm, per tant és important preveure problemes quan l’arbre és jove i això ens evitarà fer podes dràstiques més tard.
- L’arbre no cicatritza la ferida, la compartimenta engloba la ferida dins l’arbre per sempre. Per tant com més gran es fa el tall més mal li queda a l’arbre.
- Cal fer els talls de manera correcta per facilitar la compartimentació a l’arbre. Els talls s’han de fer el més a prop del coll de l’arbre(A-B), si la branca és llarga i dificulta el tall directe 3 , es pot fer un tall previ 1-2 per facilitar l’operació. És important no afectar amb el tall la zona C-D, ni tampoc deixar manyocs. L’angle de tall 3 dependrà sobretot de la mida del coll de l’arbre.
- Important establir una estructura forta. La base estructural del futur arbre cal fer-la en la fase juvenil, ja que seran els fonaments de l’arbre madur.