La perera (Pyrus communis) és un fruiter amb fama de difícil, però en realitat és com tot en el fons és conèixer una mica el seu comportament. El que passa és que una poda no adequada sí que pot complicar força la producció de pera.
La perera admet diferents tipus de formació vas, eix , doble eix i fins hi tot sense cap estructura. No és tant la forma sinó que la poda de formació sigui correcta.
Però si ens centrem en la poda de fructificació cal tenir clars uns senzills conceptes molt generals i pràctics que ens ajudaran a no cometre grans errors.
On es produeix la fruita?:Principalment en brots de dos anys o més, aquest són els que ens donen fruita. Aquí es troben les gemmes de flor que ens donaran la capacitat de produir peres .
Es bo recordar que una gemma de flor donarà lloc a 5 flors, per tant possibilitat de 5 peres.
Llavors hi ha els brots de l’any (anomenats brindilles) que és important deixar-ne ja que el segon any són de gran potencial productiu.
Pas 1 : veure al llarg de la branca secundària quantes brindilles ( brots crescuts durant l’any anterior) tenim. Mirar també quantes gemmes de flor hi ha al llarg de la branca secundària.
Pas 2 : Repartir brindilles. Si una branca secundària té de 5 a més brindilles millor tallar-ne la meitat. En cas d’haver-ni menys, en aquella branca no se’n talla cap. Repartir gemmes de flor. En aquest cas es mira la capacitat de la branca a aguantar un nombre de peres i es deixa el nº de gemmes que es cregui adequat.
Pas3-4: Branca de 2 anys dèbil amb 5 botons de flor, se’n tallen 4 i se’n deixa una (potencial de 5 peres). Aquesta branca només hi deixarem una gemma de flor.
Si és un arbre adult, a més caldrà una poda de renovació que consisteix en treure branques per mantenir la màxima aireació i il.luminació a les parts fructíferes de la perera.