El primer que hem de tenir en compte per prevenir possibles problemes sanitaris és tenir l’arbre equilibrat. O sigui un arbre amb un desenvolupament òptim, que s’assembli a l’arbre natural de l’espècie i/o varietat i amb un maneig que ajudi a mantenir aquest equilibri. Això ens ajudarà a minimitzar riscos ja que els arbres tenen mecanismes propis de protecció. De tota manera, en el cas de tenir una incidència hem d’esbrinar a què pot ser deguda.
Possibles orígens dels problemes en un arbre
- Agents biòtics (organismes vius) : plagues i malalties.
- Agents abiòtics (de naturalesa física, mecànica o química): fisiopaties, agents meteorològics, accions humanes…….
Actuació davant d’un problema
- Simptomes?
- Origen del dany?
- Confrontar dades
- Escollir mètode de control
- Estat general de l’arbre
- Parts afectades
- Tipus d’afectació (taques, decoloració, forats, caiguda fulles, fruita lletja etc ….
- .. .
Això ens ha de portar a la correcte identificació de l’ origen dels danys
Si el dany és degut a un animal, caldrà conèixer:
- L’ordre, família, gènere i espècie ocasionant.
- El seu cicle vital
- El seu llindar de tolerància….
Si el dany és degut a un patògen, caldrà conèixer:
- El tipus de patògen: fong, virus…
- La simptomatologia: necrosi, podridura, clorosis…
- El tipus de planta: edat, mida, situació, clima…
Si el dany és degut a agents externs, caldrà conèixer:
- Possibles errors en la cura o el maneig de l’arbre: podes, regs…
A partir d’aquí, cal confrontar les dades obtingudes amb l’espècie i/o varietat de l’arbre en qüestió.
Fetes totes aquestes observacions de diagnosi estem en condicions d’escollir el mètode més adient de control:
- Exclusió
- Prevenció
- Eradicació
- Neteja
- Protecció de la planta: mesures biològiques o mesures químiques